poniedziałek, 14 maja 2012

Kulinarna lekcja angielskiego: CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY/CHOCOLATE CHIP COOKIES

Gotowanie z dzieckiem to niezwykle interesująca i zabawna forma spędzania wolnego czasu! Oprócz zabawy dziecko uczy się podstawowych zasad obowiązujących w kuchni, pierwszych obowiązków takich jak sprzątanie po sobie czy też pomaganie rodzicom. Nie zapominajmy, że wspólne gotowanie czy pieczenie to także idealna okazja do nauki języka! Poprzez demonstrację i pracę ze składnikami dziecko uczy się nowych słówek błyskawicznieJ
Zamieszczam  przepis na bardzo smaczne i proste ciasteczka dla waszego dziecka! Dostępne są dwie wersje językowe (angielska  z wymową i polska). Pamiętajcie by pokazywać dziecku każdy składnik, wymawiać głośno i wyraźnie nazwy po angielsku oraz prosić by maluch powtórzył dane słowo. Na sam koniec (po kilkukrotnym powtarzaniu) możesz pokazać dany składnik i zapytać dziecko ‘What is it?‘ /łot yz yt- co to jest/. W ten sposób sprawdzisz co Twoje dziecko zapamiętało, jest to też szansa na poprawę jego/jej wymowy jeśli wystąpią małe błędy.

CHOCOLATE CHIP COOKIES
Really easy to make and so tasty...

Ingredients:
250g porridge oats   /porydż outs- płatki owsiane/
125g dark chocolate drops or broken up chocolate      /czoklet- czekolada/
50g blanched almonds, chopped     /amends- migdały/
75g roasted hazelnuts, chopped     /hejzylnats- orzechy laskowe/
125g soft brown sugar     /szuga- cukier/
2 eggs      /eg- jajko/
125g softened butter      /bate- masło/
Mix the dry ingredients in a big bowl.
Beat the egg and mix into the dry ingredients, followed by the butter, stirring until a chunky dough forms.
Use your hands to make small circles out of the dough and place on a non stick baking sheet.
Bake in a 200 degree C oven for 15 mins.


CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Naprawdę proste i tak pyszne…
Składniki:
250g płatków owsianych
125g czekoladowych dropsów lub kawałki połamanej czekolady
50g posiekanych migdałów
75g posiekanych orzechów laskowych
125g brązowego cukru
2 jajka
125g masła
Wykonanie:
Wymieszaj suche składniki (orzechy i migdały lub cokolwiek dodajesz) razem z cukrem.
Dodaj małe kawałki czekolady.
Ubij jajka i wymieszaj je z suchymi składnikami, które wcześniej zostały wymieszane.
Dodaj masło (pamiętaj by nie było twarde, wyciągnij je wcześniej z lodówki) i mieszaj dopóki nie otrzymasz gotowej masy.
Gotowe ciasto podziel na małe kulki i umieść na tacy nakrytej papierem do pieczenia.
Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

DOBREJ ZABAWY I SMACZNEGO!!!
PRZYSYŁAJCIE SWOJE ZDJĘCIA CIASTECZEK na email:  ja_mua@gazeta.pl
Wioleta:)

4 komentarze:

  1. Pojawily sie moze jakies zdjecia ciasteczek? :) Oby wszystkie kulinarne lekcje angielskiego byly swietna zabawa dla rodzicow i dzieciaczkow!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas lekcja bardziej kulinarna niz jezykowa - wskazowka do pieczenia: rozkladac ciastka w duzej odleglosci od siebie. Gotuja sie w trakcie pieczenia i rozlewaja.

    OdpowiedzUsuń
  3. CUDNE! Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń