poniedziałek, 13 stycznia 2014

Po warsztatach kulinarnych






Konsultacje z Mirką (Julia i Marysia) /Pewność co do owsianki (Ewelina)
Ten młynek zamienia owies w pełnowartościowe bo najświeższe płatki
Synek Hani z Tedem;)
Kuleczki karobowe otulone sezamkiem
Warsztaty gotowania z Mirką Kocoń to porcja wiedzy i inspiracji na temat zdrowego żywienia. Udało nam się przygotować bazujące na kuchni 5 przemian posiłki śniadaniowe, obiadowe, słodkości (kuleczki karobowe), wykwintną zupę, którą można ugościć.

Najcenniejszą lekcją jest energetyczne działanie produktów i przypraw, mają przecież określone działanie i termikę. Ich świadome używanie pomaga w uzyskaniu pożądanego działania potrawy (przemyślane używanie przypraw przyczynia się do leczniczego działania). Jak bardzo jest to dla nas ważne z punktu widzenia karmienia dzieci, nas samych. W końcu główne źródło naszej rodzicielskiej siły powinno czerpać z jedzenia - zapominamy o podstawach.

Po warsztatach niejedna kuchnia wzbogaciła się o nowe produkty: melasę, korzeń lubczyka, korzeń lukrecji, nasiona kozieradki, mielone suszone grzyby (soczewica w plackach z pieczarkami w końcu staje się przystępna i zjadliwa).
Czas na kolejne spotkanie kulinarne na K. Wielkiego:) - życzę sobie tego i Wam również - Mamusie z "Mam dziecko - pracuję".
Spotkajmy się w 'Nowym Roku' żeby omówić szczegóły. Ewelina
PS. Karafka pleszewska oferuje środy dla kobiet w promocyjnej cenie - a wino gratis dołączają do zamówienia (w tym spotkania tematyczne z różnymi ludźmi). Któraś środa niech będzie nasza.

Zupa - krem naprawdę wykwintna - z selera i pora
Bigos z cukinii i dyni (hokkaido)

PS. Warsztat odbył się w ramach minigrantu projektu "Mam dziecko - pracuję" realizowanego przez Fundację Aktywności Lokalnej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz