niedziela, 17 lutego 2013

Muffiny jak szarlotka - jabłko, cynamon, migdały

Przygotowanie standardowe jak w przypadku każdych babek (suche składniki łączymy, potem mokre, a następnie wszystko razem).
I pamiętaj - włącz potomka do pracy - rozbicie jajek leży w gestii malucha:)

Składniki:

*2 jabłka
*250g mąki orkiszowej (albo zwykłej pszennej)
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżeczki mielonego cynamonu
*125g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania (ja bym jednak zmniejszyła ilość cukru)
*125 ml płynnego miodu
*60 ml pitnego jogurtu naturalnego
*125ml oleju
*2 jajka
*75 g całych (nieblanszowanych) migdałów - mogą też być mielone

Są pyszne i bardzo szybko schodzą - dlatego najlepiej zrobić 24 sztuki z 2 porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz