niedziela, 30 września 2012

Sezon na korbola*: przepis na krem dyniowy

Dynia jest jak słońce - w jesienne dni dodaje koloru i nastraja optymistycznie. Jest smaczna, mało kaloryczna i wartościowa odżywczo (błonnik, pektyny, wit. c i pp, z grupy b). Do ugotowania kremu są potrzebne: wywar z warzyw, ćwiartka dyni,cebula, jogurt naturalne/ewent. serek mascarpone, przyprawy.

Smażymy cebulę. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na patelni na odrobinie masła. 
Dodajemy uduszoną dynię do wywaru warzywnego. Gotujemy 10 minut.
Na końcu miksujemy całość. Doprawiamy do smaku: sól, pieprz (może być odrobina curry). Do każdej porcji dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego lub dla osłodzenia serka mascarpone. Pyszka.

* korbol - w gwarze poznańskiej: dynia (pogard. duży brzuch)


...a znalezione przy okazji ciasto dyniowe czeka na realizację:


Ciasto dyniowe

(na tortownice o sr. 26cm)
4  jajka
90 g miodu
1 cytryna (skorka + sok)
(lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
250 g dyni
200 g drobno zmielonych migdałów lub orzeszków laskowych
50 g mąki
szczypta mielonych goździków
1-2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Nagrzać piekarnik (180°). Zetrzeć dynie na tarce. Białka ubić na piane. Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynową (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, make, proszek i dobrze wymieszać. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać.
Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec 40-50 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz